Το παλάτι των Μαλίων

Δικταίον Άντρον
25/04/2018

Μόλις 3 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού των Μαλίων βρίσκεται το Μινωικό Παλάτι των Μαλίων, όπου έχουν ανακαλυφθεί μέσω ανασκαφής τα σπίτια και το νεκροταφείο. Η τοποθεσία κατοικούνταν κατά την Νεολιθική εποχή και την πρώιμη Μινωική περίοδο (6000-2000 π.Χ.), αλλά ελάχιστα ίχνη απομένουν.

Το παλάτι των Μαλίων καλύπτει μια περιοχή 7,500 τετραγωνικών μέτρων. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο Μινωικό παλάτι και θεωρείται το πιο «επαρχιακό» από αρχιτεκτονικής άποψης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο τρίτος γιός του Δία και της Ευρώπης, Σαρπηδών, κυβέρνησε σε αυτό το παλάτι.

Το πρώτο παλάτι χτίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ. και καταστράφηκε το 1700 π.Χ. όταν και χτίστηκε το νέο παλάτι. Το παλάτι είχε δύο ορόφους και η είσοδος του είναι από τα δυτικά. Είναι ένα παλάτι με κεντρική αυλή, στοές, θέατρο και ιερά, βασιλικές συνοικίες, εργαστήρια και μαγαζιά. Αν το επισκεφτείτε, μπορείτε να περπατήσετε βόρεια της δυτικής αυλής όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια κρύπτη. Το μεγάλο υπόγειο δωμάτιο, του οποίου το ταβάνι συγκρατούν στήλες, θεωρείτε ως αίθουσα συμβουλίων για πολιτικές διαβουλεύσεις των τοπικών αρχόντων, χωριστά από τις κυρίως κατοικίες και τα δημόσια κτίρια.