Φαράγγι της Σαμαριάς

Chania_AktiTompazi_1
Χανιά
Μάιος 21, 2015

Φαράγγι της Σαμαριάς Book now

Samaria_Gorge

Καθώς κατηφορίζουμε το μονοπάτι του Ξυλόσκαλου, βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, που εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο σκληραγωγημένους ταξιδιώτες.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα μακρύτερα και πιο επιβλητικά φαράγγια στην Ευρώπη και ένα από τα βασικά τουριστικά αξιοθέατα στη Δυτική Κρήτη. Η ομορφιά, το μεγαλείο και η άφρια φύση του, είναι μοναδικά!

Εκτός από την είσοδο μέσω του Ξυλόσκαλου στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού, υπάρχουν άλλες δύο είσοδοι για το φαράγγι από τον Ομαλό: Μέσω του Πόρου από τα ανατολικά και μέσω του Σελίνου από τα δυτικά. Το μονοπάτι που συνδέει το Σέλινο, το Ξυλόσκαλο και τον Πόρο ήταν μια από τις διαδρομές που χρησιμοποιούνταν συχνότερα από τις δυνάμεις της αντιστάσεως κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς έχει μήκος 18 χιλιομέτρων καλύπτοντας μια περιοχή 12.125 στρμμάτων και το πλάτος του κυμαίνεται από 150 μετρά έως μόνο 3 μέτρα. Οι απόκρημνες πλευρές ποικίλουν σε ύψος, από 300 έως 600 μέτρα. Ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι οδηγεί κατά μήκος ολόκληρου του φαραγγιού στις παραλίες της Αγίας Ρούμελης.

Εξαιτίας της μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας του, το Φαράγγι της Σαμαριάς ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Δρυμό με καθορισμένα σύνορα, το 1962. Το 1964 ολόκληρη η έκταση απαλλοτριώθηκε από τη πολιτεία και ταυτόχρονα, το μικροσκοπικό χωριό της Σαμαριάς , τελικά, εγκαταλείφθηκε. Το Φαράγγι της Σαμαριάς ανήκει στο δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας, περιοχών δηλαδή που χαρακτηρίζονται έτσι από το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO.